21 November 2021 Vuurwerkverbod

Beste vuurwerkliefhebber,

Het is een heftige tijd waarin we leven. De coronacijfers schieten omhoog en er is veel onzekerheid over wat er straks nog wel kan en mag.

Wij, Richard en Bart Pronk, zijn sinds oktober dit jaar de bestuurders van SVNC (Stichting Vuurwerkverkopers Nederlands Consumentenvuurwerk). Samen met de overige vertegenwoordigers van de branche (HVLV, De Vuurwerkfederatie, SBV, Vuurwerkcheck, Inretail en de BPN) maken wij ons hard voor het behoud van de vuurwerktraditie. Er is rechtstreeks contact met Den Haag.

10 November heeft het kabinet het OMT om advies gevraagd welk effect een vuurwerkverbod zou hebben op het ontlasten van de zorg.
Wij hebben daarop meteen de leden van het OMT gewezen op de uitspraak van de heer Gommers, dat dit geen of weinig effect zal hebben, zeker niet op de ic’s. Later is dit door Ernst Kuipers ook nog eens uitgesproken. 385 Vuurwerkgerelateerde bezoeken aan de SEH is 0,016% van de 2,3 Miljoen bezoeken per jaar…

Vervolgens zijn er (herhaaldelijk) brieven uitgegaan naar de kamer en het ministerie met de opmerking, dit ook uit te zetten tegen het grote aantal schaatsincidenten (40.000 in 1 weekend), de te maken kosten voor compensatie en te kijken naar het effect van het verbod op knalvuurwerk, vuurpijlen en singleshots. (Er zijn minder vuurwerkgerelateerde bezoeken op de SEH te verwachten).

Ook is nog eens verwezen naar het feit dat 58% van de 3.320.335 mensen die de stemwijzer hebben ingevuld, vind dat het zelf afsteken van siervuurwerk weer toegestaan moet zijn.

Het OMT is tot op de dag van vandaag niet met een advies gekomen, simpelweg omdat er geen aanwijsbare effecten zijn.

16 November is de motie “tijdelijk verbod op de verkoop en ontsteking van consumentenvuurwerk tijdens de jaarwisseling 2021/2022" door de PVDD en Groenlinks ingediend.
De motie is 17 November, aangehouden.
Donderdag 18 November leek het kabinet niet met een vuurwerkverbod te komen omdat dit geen of nauwelijks effect zou hebben op het ontlasten van de zorg.
Vrijdag 19 November werd het onderwerp besproken in de ministerraad en onder druk van de burgemeesters, van met name de grote steden, is de kamer toch gezwicht en heeft gekozen voor een algeheel vuurwerkverbod, wel met als reden het ontlasten van de zorg.

Diezelfde dag kwam er de uitspraak van David Baden, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen, dat een vuurwerkverbod de druk op de Spoedeisende hulp niet noemenswaardig verlicht. Hij noemt het verbod Symboolpolitiek.

Dit was aanleiding voor de branche om bezwaar te maken. Dit is nu in gang gezet zowel van uit de winkeliers als vanuit de vuurwerkliefhebbers. Er wordt via HVLV geld ingezameld om een kort geding aan te spannen.
Aanstaande dinsdag is er (naar verluid) al een spoeddebat in de kamer.

Dinsdag is dus weer een spannende dag…

In de tussentijd richten wij op de plek waar onze showroom zou komen (Bij Nipro hengelsport) een ruimte in voor de verkoop van categorie 1 vuurwerk.
Daarover later meer nieuws.

Wij houden jullie op de hoogte.
Met vriendelijke groeten,
Richard en Bart Pronk
Pronk Vuurwerk

nb:
Ondertussen is Achmea met een reclamespot op tv gekomen met misleidende cijfers en onwaarheden. Tegen Achmea loopt inmiddels een zaak bij de reclamecodecommissie

Nog geen opmerkingen

laat een opmerking achter